Ισοθερμικά.. οι επιλογές και η αλήθεια..

0
7891

Μια τόσο ιδιαίτερη λέξη, ένα τοσο καλό concept, ένα τόσο χρήσιμο “αξεσουάρ” για τον αναβάτη που μπορεί να το βάλει σε μια πολύ καλή διαδικασία να ταξιδεύει πιο εύκολα, πιο ευχάριστα.

Το λάθος..
Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι “ισοθερμικό = ζεστό”. Λάθος. Γι’ αυτό τον λόγο το ύφασμα “fleece” έχει συνδυαστεί με την έννοια ισοθερμικό. Έχετε ταξιδέψει ποτέ με fleece, και στη στάση σας να μπείτε σε ένα χώρο (καφετέρια πχ) και να μην ιδρώσετε; Νομίζω πως όχι. Το fleece είναι άλλο πράγμα. Το απλά “ζεστό” είναι άλλο πράγμα.. Ναι μεν και το ισοθερμικό είναι ζεστό, αλλά όχι μόνο.

Το ισοθερμικό..

Καλοκαιρινό ισοθερμικό SIX2

Όπως αναφέρει και η λέξη λοιπόν, το ισοθερμικό είναι αυτό που προσπαθεί να κρατήσει “ίση” την θερμοκρασία του σώματος φορώντας το. Αυτό σημαίνει οτι φορώντας το στα πολλά κρύα θα προσπαθήσει να μας κρατήσει ζεστούς, ενώ η αγορά ενός λεπτού ισοθερμικού θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα στην πολύ ζέστη. Δεν είναι λίγες οι φορές όπου φορώντας ένα καλό Καλοκαιρινό μακρυμάνικο ισοθερμικό νιώθουμε πιο δροσεροί από το να φοράμε απλά ένα κοντομάνικο. Ο λόγος είναι πολύ απλός, καθώς όταν είμαστε δροσερά καλυμμένοι με το μακρυμάνικο ισοθερμικό, είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από το γεγονός η ζέστη να χτυπάει απευθείας το δέρμα μας, ακόμα και μέσα από ένα Καλοκαιρινό μπουφάν.

Τα είδη..
Φυσικά υπάρχουν ισοθερμικά Καλοκαιρινά, ενδιάμεσα και Χειμερινά, ανάλογα τη χρήση που θέλουμε να κάνουμε. Για τα Καλοκαιρινά δεν έχουμε να πούμε πολλά καθώς είναι ξεκάθαρος ο σκοπός τους, και προτείνουμε κάτι σαν τα SIXS, τα οποία πραγματικά μας κρατούν όσο πιο στεγνούς γίνεται. Η τεχνολογία τους που έχει αποδειχθεί περίτρανα από ποδηλατικούς αγώνες παγκοσμίως έως και το Rally Dakar δείχνει από μόνη της το δρόμο..
Για τα ενδιάμεσα και τα Χειμερινά μπορούμε να κάνουμε την επιλογή μας σχετικά και με τον εξοπλισμό που διαθέτουμε, αλλά και με την προσέγγισή μας. Για παράδειγμα μπορεί ένας αναβάτης που έχει πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στον εξοπλισμό του (βλέπε μπουφάν) και θέλει πάντα να φοράει όλες τις επενδύσεις του, μπορεί να ταξιδέψει και το χειμώνα φορώντας το ισοθερμικό 4 εποχών, τη στιγμή που κάποιος άλλος μπορεί να θέλει να αφήσει την θερμική επένδυση από το μπουφάν του (λόγω όγκου / βάρους), και να επιλέξει το Χειμερινό ισοθερμικό το οποίο θα κάνει την δουλειά της θερμικής επένδυσης, μόνο που θα είναι ακόμα πιο λεπτό. Πιο σημαντικό είναι όμως, ΠΡΙΝ από την επιλογή τους, να δούμε το πιο κάτω.. τα επίπεδα..

Τα επίπεδα..

Ισοθερμικό παντελόνι SIXS

Όλα τα ισοθερμικά δεν είναι ίδια. Οι σωστοί αναβάτες που θέλουν τον απόλυτο εξοπλισμό προκειμένου να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν όλες τις συνθήκες διαχωρίζουν τα ισοθερμικά σε επίπεδα..
Το κλασσικό ισοθερμικό προκειμένου να δημιουργήσει ένα “μικροκλίμα” με το σώμα μας, πρέπει να κολλάει στο σώμα μας απευθείας. Αυτά είναι τα ισοθερμικά πρώτου επιπέδου όπως τα ονομάζουμε, και θα φροντίσουν να σταματήσουν την εισροή υγρασίας στο σώμα μας (που μετέπειτα θα μας φέρει κακή αίσθηση, κρύο κλπ), και θα μας κρατήσουν όσο το δυνατόν πιο ξηρούς.
Κατόπιν, έχουμε τα ισοθερμικά δευτέρου επιπέδου τα οποία συνδυάζονται τέλεια με αυτά του πρώτου και μας θωρακίζουν από το κρύο. Ακόμα και μόνα τους αν φορεθούν θα μας καλύψουν στην αντοχή του κρύου, αλλά όταν συνδυάζονται με αυτά του πρώτου επιπέδου είναι το κάτι άλλο.. Συνήθως έχουν και μια επίστρωση πιο “δυνατή” στην εξωτερική πλευρά για να κρατούν μακρυά το κρύο και τον αέρα. Για παράδειγμα το REV’IT Storm 2 WB είναι απίστευτα ζεστό, και κρατήστε στο μυαλό σας ότι υπάρχει και ακόμα πιο ζεστό. Θωράκιση από παντού λοιπόν.

Ένας ακόμα εξαιρετικός συνδυασμός είναι να φορέσουμε σαν 1ο επίπεδο ένα εκ των SIX2 Thermo Carbon ή REV’IT Airborne , σε συνδυασμό με την ισοθερμική ζακέτα SIX2 WB WTJ 2 ή το REV’IT Halo. Αν κάποιος από την παρέα κρυώνει πολύ, μπορεί να φορέσει εύκολα και το REV’IT Core προκειμένου να θωρακιστεί από το κρύο.

REV’IT! Storm WB
REV’IT! Core

Κατ’ ουσίαν, λειτουργούν ανάποδα από το όνομά τους. Τα δευτέρου επιπέδου είναι αυτά που θα κόψουν οποιοδήποτε κρύο/αέρα περάσει από το μπουφάν μας, και αυτά του πρώτου επιπέδου θα φροντίσουν να μας κρατήσουν ξηρούς και εντός ενός κλίματος που βολεύει το κάθε σώμα.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί οτι τα δευτέρου επιπέδου δεν μπορούν να φορεθούν Καλοκαίρι, παρά μόνο Χειμώνα.

Το “σύνολο”
Εν κατακλείδι τα ισοθερμικά είναι κάτι που μπορεί να κάνει τη ζωή μας εύκολη. Μπορούμε να τα φοράμε και να “παίζουμε” όπως θέλουμε ανάλογα τις συνθήκες του που βρισκόμαστε. Και σε ένα μεγάλο/δυνατό ταξίδι θα κάνουν τη διαφορά καθώς το μυαλό μας δεν θα ασχολείται με τη θερμοκρασία, αλλά θα είναι στο δρόμο πρώτα για την ασφάλεια και στη συνέχεια στο περιβάλλον για την ομορφιά..

Κάνουμε στάση, μπαίνουμε στο καφέ και δεν ιδρώνουμε, δεν διακινδυνεύουμε να κρυώσουμε/αρρωστήσουμε και να σταματήσουμε το ταξίδι μας. Νιώθουμε καλύτερα. Απολαμβάνουμε περισσότερο..