GPS ή οχι ; – Κάνε το ταξίδι μια πρόκληση – Βάλε χρώμα στο ταξίδι σου..

0
1733
GPS vs Map

Στην (υπέρ)σύγχρονη εποχή έχουμε πολλά καλά, αλλά και πολλά “κακά”. Τα καλά πάνω κάτω τα γνωρίζουμε όλοι αλλά τα κακά ίσως τελικά να μας κάνουν να χάσουμε το χρώμα του πραγματικού ταξιδιού, της πραγματικής περιπέτειας..

Ας πάρουμε για παράδειγμα το GPS..

Εξαιρετικό εργαλείο, σύγχρονο, σίγουρα (πλέον) σχεδόν απαραίτητο..

Τι γίνεται όμως αν :

  • βασιστούμε μόνο σε αυτό ;;;
  • χαλάσει.. μπορούμε να διαβάσουμε έναν χάρτη ;;

Ακόμα χειρότερα, παίρνουμε ενα χάρτη μαζί μας στο ταξίδι/εκδρομή ;;;

Όταν ξεκινούσα πριν 19 χρόνια την πρώτη μου εκδρομή, δεν είχα ποτέ πιάσει το GPS, είχα μόνο ακούσει το τι κάνει.. Όταν το έπιασα και το είδα, μου ήταν πολύ δύσκολο να το πιστέψω.. Σιγά σιγά ασχολήθηκα, πρωτοείδα να μπαίνουν και χάρτες απο πίσω, οι οθόνες να μεγαλώνουν απο 2,5″ σε 3″, 3,5″ και πλέον να φτάνουμε στις 5″ !!

Το παλιό Garmin Quest

Νιώθεις σίγουρα ότι έχεις όλους τους χάρτες στα χέρια σου.. νιώθεις ότι μπορείς να ταξιδέψεις παντού.. Όταν όμως στο δρόμο θες πραγματικά να υπολογίσεις γρήγορα τη βασική σου γραμμή σε 5 δευτερόλεπτα αυτό θα το κάνεις μόνο με το χάρτη. Το GPS μόνο και μόνο για να κάνεις zoom out θα χρειαστεί (με τόσα πολλά δεδομένα που έχει) τον ίδιο χρόνο. Βρες το ένα σημείο, βρες το άλλο, πάτα και κατά λάθος ένα λάθος κουμπί και η πίεση θα ανέβει στο 30 !!!

 

Η ενασχόληση με το MotoRAID είναι μια τεράστια εμπειρία. Είμαστε μια καθημερινή συλλογή από εμπειρίες, γνώμες, ιδέες. Έχω την τύχη να θυμάμαι τα λεγόμενα πολύ μεγάλου
ποσοστού και λέω με βεβαιότητα ότι δυστυχώς πάνω από το 50% δεν παίρνει χάρτη μαζί του και στηρίζεται στο GPS (είτε είναι αυτόνομο, είτε μέσω τηλεφώνου) γιατί “έχω περάσει όλους τους χάρτες μέσα”. Τέλειο το σκηνικό, τι γίνεται όμως αν είσαι δίπλα στα βουνά και δεν πιάνει δορυφόρους ; Τι γίνεται αν για κάποιο λόγο χαλάσει και μείνεις χωρίς να έχεις ιδέα που βρίσκεσαι στο περίπου ; Ξέρεις να διαβάζεις πινακίδες ; Έχεις χάρτες ;

 

garmin zumo 595 lm
Garmin Zumo 595LM

Θα μου πεις τώρα “δεν χαλάνε τα GPS”. Να είσαι σίγουρος ότι τη μια φορά που θα κολλήσει / χαλάσει θα σιχτιρίσεις την ώρα που βασίστηκες μόνο σε αυτό!! Εκεί θα καταλάβεις ότι είσαι γυμνός τελικά, δεν έχεις μπει 100% σωστά στο ταξίδι..
Και ναι, από τότε και μετά θα ξεκινήσεις να παίρνεις χάρτες μαζί.

 

Επειδή είμαστε σύγχρονοι άνθρωποι και πάντα προχωρούμε μπροστά, συμφωνώ και προτείνω τη χρήση GPS αλλά σαν συμπληρωματικό εργαλείο. Μαζί με τον χάρτη. Ο χάρτης δεν χαλάει, δεν κολλάει. Είναι εκεί, και πάντα θα είναι εκεί. Μια σημείωση.. δεν μιλάμε για πλοήγηση σε πόλη κλπ, γιατί το GPS έχει σίγουρα πλεονέκτημα, ακόμα και αν χάνεται σιγά σιγά το “ρωτώντας πας στην πόλη”, όπου ειδικά στις Κυριακάτικες εκδρομές στα χωριά είναι ένα εξαιρετικό θέμα για το οποίο θα τα πούμε άλλη στιγμή..

Ξeρεις να διαβaζεις πινακiδες ;

eχεις χaρτες ;

Βάλε στο μυαλό σου λοιπόν την επόμενη φορά να πάρεις και ένα χάρτη μαζί.. σημείωσε, κιτρίνισέ τον, γράψε ό,τι θες, κάντον δικό σου. Άλλωστε, ακόμα και μετά το ταξίδι θα τον βλέπεις και κατευθείαν θα σου έρχονται στο μυαλό οι στιγμές όπου είχες αράξει κουρασμένος στη γωνία του δρόμου και αναρωτιόμουν από που να πας..

Σε κάθε περίπτωση όπως λέει και το άσμα.. “Χωρίς GPS μπορείς, χωρίς χάρτη όχι”