BMW R 1200 GS LC vs KTM 1290 Super Adventure S

0
4097

Για όσους με ξέρουν, γνωρίζουν οτι ακόμα και εμπορικός σκοπός να υπάρχει, λέω τα πράγματα όπως είναι ακόμα και αν δεν με “βολεύει” καθώς για να έχεις βάθος στην επιχείρηση αλλά και σαν άνθρωπος, πρέπει να τα λες όλα για να βρίσκεις τα αδύναμα σημεία σου και να γίνεσαι καλύτερος..
Έτσι λοιπόν, παρα το γεγονός οτι πολλοί με θεωρούν “BMWδάκια” όλα αυτά τα χρόνια, ήρθε ο καιρός να τους διαψεύσω καθώς έκανα μια αλλαγή. Ναι, η BMW σίγουρα ήταν η πιο ολοκληρωμένη λύση έως τώρα γι’αυτό που λεμε Adv. Touring, ή “σύγχρονο Touring” (όπως το λέω εγώ), ή τέλος η καλύτερη επιλογή τύπου μοτοσυκλέτας για τη χώρα μας..

Όταν στην EICMA 2016 πήγα τρέχοντας σχεδόν στην BMW να δω την ανανέωση που έκανε απογοητεύτηκα. Τίποτα το φοβερό και τρομερό, ένα face lift και κάτι ψιλά.. μικρή ανανέωση ίσα ίσα για να πούμε οτι κάτι άλλαξε. Πηγαίνοντας στην ΚΤΜ έκατσα στο νεο 1290 R χωρίς να το καταλάβω πάνω από 20 λεπτά.. Θες το φανάρι, θες η θέση οδήγησης, θες το ενα, το άλλο.. ο χρόνος έφυγε.. Και την επόμενη μέρα ξαναπήγα..
Να μην μακρηγορώ, η επιλογή από πλευράς μου έγινε ακόμα και αν δεν με “βολεύει” εμπορικά ίσως..
Μετά τα πρώτα χλμ σε επαρχιακό δρόμο λοιπόν, κάποια πρώτα συμπεράσματα για τη σύγκριση των 2 μοτοσυκλετών (BMW R 1200 GS LC – KTM 1290 Super Adventure S) έχουν βγει..θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο περιεκτικός γίνεται βλέποντάς τα από εμπρός προς τα πίσω.. Προσοχή.. και οι 2 μοτοσυκλέτες είναι εξαιρετικές, απλά μιλάμε για το “κάτι παραπάνω”

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ :
Εδώ η ΚΤΜ έχει με διαφορά ανώτερη ποιότητα. Δεν θα πω για τα 160HP. Η ελαστικότητά του είναι το κάτι άλλο, μπορείς να κινηθείς σχεδόν με όλες τις ταχύτητες σε όλες τις στροφές. Είναι τόσο ελαστικός όπου ανοίγεις το γκάζι και φεύγει ανεξαρτήτως αν είσαι στις 2500 σαλ ή στις 5-6000 (καλά, εκεί πετάει). Αυτή η ελαστικότητα λοιπόν σε κάνει να κινείσαι πραγματικά 2 επίπεδα πιο γρήγορα από το BMW. Και δεν με ενδιαφέρει το να “τρέξω”. Απλά σε πάει μόνο του. Αν θες να ακολουθήσεις ενα γκρουπ, σίγουρα θα το κάνεις με πολυ πολυ πολυ μεγάλη ευκολία.. Και με μια σχετική overdrive 6η, όπου στις 4000 σαλ έχεις 115 χλμ, και στις 5000 σαλ έχεις 143 χλμ πας όοοοοσο απαλά θέλεις.. Επίσης λόγω “μη boxer” όταν πχ ανεβαίνεις από φουρκέτα και αλλάζεις ταχύτητα δεν “πέφτει” ο κινητήρας, αλλά κόβει ροικά. Λεπτομέρια θα μου πείς, αλλά οκ, υπάρχει αυτό που το boxer όταν κλείσεις το γκάζι “κόβει” όλη η μηχανή σχετικά απότομα.

ΗΧΟΣ :
Εδώ η BMW με τον βαθύ μπάσο ήχο κερδίζει στην “αντρίλα”.. Πιο λεπτός ο ήχος του ΚΤΜ

ΖΕΛΑΤΙΝΑ:
Εδώ τα πράγματα γέρνουν ελάχιστα προς το ΚΤΜ. Με 183 ύψος, στο BMW ο αέρας “βαράει” στο κράνος γύρω στα 110, ενώ στο ΚΤΜ αυτή η επαφή έρχεται στα 120 περίπου. Παρόλα αυτά, η στίριξη του ΚΤΜ στη ζελατίνα σου δίνουν την αίσθηση της στιβαρότητας κατασκευής. Η ζελατίνα στο BMW μπορεί να ρυθμιστεί με το ένα χέρι πρακτικά οταν πηγαίνεις με λιγότερο από 60 χλμ (λόγω τις αντίστασης του αέρα), ενώ στο ΚΤΜ το ανέβασμα δεν μπορεί να γίνει εύκολο με το ενα χέρι. Το κατέβασμα γίνεται πιο εύκολα λόγω της φοράς που χρειάζεται.

ΘΕΣΗ ΟΔΗΓΗΣΗΣ :
Εδώ είναι διαφορετική η προσέγγιση με την BMW να σε βάζει πιο “μέσα” στη μηχανή, ενώ η ΚΤΜ σε βάσει πάνω σε αυτή, σαν να είσαι έτοιμος για τα πάντα. Με δεδομένο επίσης οτι το ΚΤΜ είναι πιο μικρό, πιο μαζεμένο, σε βάζει λίγο πιο πολυ στο concept “καβαλάω”. Είσαι λιγο πιο ψηλά λοιπόν.. Όσοι έχετε οδηγήσει και GS και GS Adv. θα καταλάβετε τι εννοώ. Ή αλλιώς, όταν σφίγγετε την ανάρτηση πίσω και ψηλώνει η μοτοσυκλέτα.. αυτός είναι το feeling.

ΟΡΓΑΝΑ :
Εδώ πάμε για 5-0.. Η ΚΤΜ με το υπερόργανο σου δίνει νέα δεδομένα όπου μπορείς με μια ματιά να βλέπεις 8 ενδειξεις, και με 2 πατήματα ακόμα, άλλες 10 !!! Όσο ήλιο και να έχει δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.. Της BMW επίσης ήταν “εξαιρετικά”. Μέχρι που ήρθε η ΚΤΜ. Πλέον τα λες “μια χαρά”..

 

ΧΕΙΡΙΣΤΗΡΙΑ :
Διαφορετική προσέγγιση. Πίστευα οτι τα ΚΤΜ θα ήταν δύσκολα (λόγω του “σταυρου” που έχει), αλλά τελικά ήταν πολύ πιο εύκολα από ο,τι πίστευα και τα συνήθισα σε 4 λεπτά. Φωτιζόμενα τη νύχτα, εντυπωσιακά. Της BMW επίσης είναι μια χαρά και εύκολα στη διαχείριση Οπότε σχεδόν μηδενικές διαφορές εδώ..

ΦΡΕΝΑ :
Εδώ ακόμα έχω κάνει λίγες δοκιμές, η πρώτη αίσθηση στο ΚΤΜ είναι οτι ακολουθούν τη γραμμή που έχεις πάρει. Τα BMW ήταν εξαιρετικά, απλά χρειάζεται να συνηθίσεις το γεγονός οτι δεν βυθίζεται καθόλου.. Μετά από 12 χρόνια πάντως, η αλλαγή στο ΚΤΜ οπου βυθίζεται ελάχιστα βέβαια.

ΜΑΝΕΤΕΣ :
Στο ΚΤΜ είναι λίγο πιο λεπτές, σου φαίνονται όχι τόσο ποιοτικές αλλά το αποτέλεσμα λέει το ανάποδο..

ΣΕΛΑ :
Εδώ η BMW “κερδίζει”. Δεν είναι οτι είναι κακή αυτή της ΚΤΜ, αλλά είναι κατα 10-15% πιο σκληρή. Πιστεύω οτι είναι κάτι που συνηθίζεται, και σε κάθε περίπτωση, μπορεί να βελτιωθεί.

ΦΩΤΑ :
Εδώ δεν το πίστευα.. στο BMW είχα βάλει και προβολάκια LED οχι επειδή δεν είχε καλά φώτα (ίσα ίσα), αλλά για το “επιπλέον” που μπορεί να χρειαστείς στο τελείωμα του ταξιδιού, που θα σε ξεκουράσει.. Στο ΚΤΜ χωρίς κανένα επιπλέον προβολάκι, έχουμε και λιιιιιγο καλύτερο αποτέλεσμα.. Το cornering light δεν έχω προλάβει να το δοκιμάσω.

 

 

 

ΚΑΘΡΕΠΤΕΣ :
Οι εργοστασιακοί καθρέπτες της ΚΤΜ είναι λίγο μεγαλύτεροι, το κρύσταλλο είναι πολύ καλό και στις δύο, αλλά η ποιότητα του σκελετού της ΚΤΜ είναι καλύτερη

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ :
Στα ίδια επίπεδα, super οικονομικές αποδόσεις σε επαρχιακούς δρόμους. Ξεχνάς τι έχουν κάψει

ΧΩΡΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΣΕΛΑ :
Εδώ και οι 2 παίνρουν με το ζόρι 2 στα 10.. Το τίποτα με λίγο παραπάνω 🙂

Δεν μιλάω με τεχνικές αναλύσεις, διαδρομές αναρτήσεων κλπ κλπ κλπ.. Ακόμα είναι πολύ νωρίς για μένα για να αντιληφθώ και να συγκρίνω.
Το ΚΤΜ θέτει νεα στάνταρ τα οποία πρίν λίγο δεν φανταζόμουν οτι υπήρχαν.. Προσοχή.. δεν λέω οτι ξαφνικά το BMW είναι “πατάτα”. Ισα ίσα. Απλά νομίζω οτι την ώρα που η BMW έχει επαναπαυθεί και κάνει ενα μικρό facelift για το 2017, έρχεται η ΚΤΜ και την προσπερνάει με τεχνολογία και πρακτικότητα. Πχ ακόμα και η αδιάβροχη θήκη για κινητό δίπλα από το τιμόνι με USB μέσα σε αυτή, είναι κάτι που λες “το σχεδιάσε μηχανόβιος..”
Με δεδομένο οτι είναι η 2η πραγματικά σύγχρονη γενιά σε Adv Touring bikes, είναι μια πολύ δυνατή αρχή.. Σίγουρα η BMW θα συνεχίσει να έχει τα πρωτεία με μεγάλη διαφορά (και λόγω class), αλλά η ΚΤΜ θα υπερ-διπλασιάσει το ποσοστό της στην πίτα της αγοράς πολύ πολύ γρήρορα.. Για όσους έχουμε λίγο ανοιχτό μυαλό, αξίζει τουλάχιστον ένα test ride 🙂

Σε κάθε περίτπωση, πάνω από ΟΟΟΟΟΟΟΛΑ αυτά, το θέμα είναι να ταξιδεύουμε.. Το με τι θα το κάνουμε, για μένα περνάει σε 2ο επίπεδο…