Προβολάκια..μια παρεξηγημένη έννοια

0
1508

Σκέψου οτι πάντα το φώς που έχεις δεν είναι αρκετό γιατί πολύ απλά το μάτι συνηθίζει.. Πάντα θα θέλουμε περισσότερο φως. Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου όντως να έχουμε το κσλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Μια πολύ έξυπνη λύση είναι να “βάλεις” προβολάκια. Χμ..προβολάκια..μια παρεξηγημένη έννοια που παραπέμπει σε κάγκουρα, αυτοκίνητα, μηχανές “λατέρνες” όπως μας λένε πολλοί φίλοι.. Σε κάθε περίπτωση έχουν κάτι το πολύ πολύ καλό.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Το πιο απλό είναι να πεις “θέλω παραπάνω φως, θα αλλάξω λάμπα”. Σωστή σαν ιδέα, μικρό το κόστος αλλά και πάλι μετά από πολύ λίγο διάστημα πάλι θα αναζητήσεις κάτι παραπάνω.
Να βάλεις Xenon; Ξεπερασμένα πλέον, άσε που έχει γεμίσει η αγορά “κινέζικα” με την κλασσική έννοια τα οποία στραβώνουν. Και στραβώνουν γιατί πέρα από την κακή ποιότητα, είναι τοποθετημένα στο φανάρι αντικαθιστώντας τις λάμπες και το φως είναι ψηλά.

Led lighs Africa
Led lighs Africa
Έτσι λοιπόν μοιραία (και σωστά) στρέφεσαι στα προβολάκια.. Πέραν του τι προβολάκι θα επιλέξεις (ανάλυση σε άλλο άρθρο), η εγκατάσταση προβολέων έχει κάτι πολύ καλό.. Το δικαίωμα της “επιλογής”. Και αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να είναι μόνιμα ανοιχτά (όπως η λάμπα ή τα xenon στον κεντρικό προβολέα), και στο 95% των περιπτώσεων δεν στραβώνει καθώς η τοποθέτησή τους κατά βάση γίνεται πιο χαμηλά από τον κεντρικό προβολέα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μικρότερη πιθανότητα να στραβώνεις τους απέναντι ερχόμενους. Πέραν τούτου όμως, τα 2 πιο σημαντικά πλεονεκτήματα είναι το γεγονός οτι εσύ επιλέγεις πότε θες να έχεις αυτό το έξτρα φως (πχ βράδυ, σε δρόμο χωρίς φώτα) και έτσι με δεδομένο ότι δεν τα έχεις μόνιμα, το μάτι δεν συνηθίζει στο φως και όντως έχουμε διαφορά και στο μυαλό. Το δεύτερο μεγάλο συν είναι το γεγονός της ασφάλειας. Πολύ απλά έχεις μια ακόμα πηγή φωτός οπότε αν κάτι πάει στραβά με τον κεντρικό προβολέα (χαλάσει, καεί κλπ), μπορείς να επιστρέψεις με ασφάλεια ανάβοντας τα προβολάκια..

Τελευταίο (και όχι καταϊδρωμένο) πλεονέκτημα είναι ότι μπορείς να το στρέψεις όπου σε βολεύει. Δηλαδή, κατεβαίνεις κλασσικό Ελληνικό δευτερεύον επαρχιακό δρόμο το βράδυ όπου με δυσκολία βλέπεις που πραγματικά είναι ο δρόμος. Λύση…τα στρέφεις προς τις άκρες (ιδιαίτερα την δεξιά πλευρά του δρόμου), και έχεις αναβαθμισμένη εικόνα της άκρης τους δρόμου..

Μήπως να το ξανασκεφτείς ;;;